Startsida Företagarna Hudiksvall

Innehåll på den här sidan kräver en nyare version av Adobe Flash Player.

Hämta Adobe Flash Player

 
NAVIGERA
Startsida
Mötesinformation
Styrelsen
Nyhetsbrev
Anmälan
Historik
Kontakt

Svca
Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) är en obunden, ideell intresseförening för företag och personer som är aktiva i den svenska riskkapitalbranschen.
Läs mer här!
Historik

Företagarna Hudiksvall

Föreningen i Hudiksvall har mycket gamla anor, den bildades redan år 1756 under namnet De Associerade Hantverkare. De hantverkare och den tidens företagare som startade föreningen höll till vid Hornåns mynning i Lillfjärden. Lillfjärden var då en havsvik. Allt började där Glysisvallens idrottsplats idag ligger. Flera företag sysslade med skinn- och hudberedning, där man använde arsenik i processen. Dödligheten var mycket hög.

En viktig del av föreningens tillblivelse var att den skulle fungera som en tidig typ av livsförsäkringskassa. Medlemmarna betalade in en årsavgift och kassan kunde betala ut underhåll till änkor och barn om maken förolyckades i sitt arbete. Man drev också företagarfrågor som faktiskt påminner om de vi sysslar med idag.

Vi anser oss vara Sveriges äldsta företagarförening, då vi drivit företagarfrågor i obruten följd i 252 år. Det har säkert funnits föreningar i Sveriges som startat tidigare än vår. Men finns någon förening kvar som fortfarande fungerar?

I vårt arkiv har vi kvar all dokumentation i form av brev, protokoll och övriga handlingar ända från början. Till och med det allra första dokumentet när föreningen instiftades 1756 finns kvar. Det har vi gjort en jätteförstoring av, som är uppsatt i vår lokal på Hantverksgården i Hudiksvall. Förstoringen mäter 2,5 m x 1,5 m. Det är fantastiskt intressant att läsa alla gamla handlingar som alla är handskrivna på ett otroligt vackert sätt.

Vår förening har justerat namnet några gånger och vi heter sedan många år Hudiksvalls Företags- och Hantverksförening. Vi har i modern tid anslutit oss till riksorganisationen Företagarna, men vi använder gärna vårt gamla namn lokalt


Annonsera här!
Vill du annonsera här ta kontakt med Janne Ström
Mobil:
070-643 92 90

Innehåll på den här sidan kräver en nyare version av Adobe Flash Player.

Hämta Adobe Flash Player